Σπύρος Σιαμπλής

Το «μήνυμα» από Τζούριτσιτς, ο απαραίτητος Ουναΐ και η μια εβδομάδα που έκανε τη… διαφορά στον Παναθηναϊκό

Ο Σπύρος Σιαμπλής καταγράφει τη βελτίωση του Παναθηναϊκού στη δημιουργία και τα… κλασικά «θέματα» σε επίπεδο άμυνας, ενώ κάνει ειδική μνεία σε Φίλιπ Τζούριτσιτς-Αζεντίν Ουναΐ και ανατρέχει στον ΚΑΠ.

«Θεωρώ ότι είμαστε ακόμα μακριά από αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε. Δεν μπορώ να ζητήσω υπομονή από κανέναν. Εγώ προσωπικά όμως, πρέπει να την έχω! Και πρέπει να δουλέψω ώστε καθημερινά η ομάδα να βελτιώνεται».

Τα… είπε όλα ο Ντιέγκο Αλόνσο, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την επικράτηση του Παναθηναϊκού επί του Πανσερραϊκού με 3-1, στο άδειο λόγω -μιας ακόμα…- τιμωρίας ΟΑΚΑ.

Έχει αποδείξει, βέβαια, ο Ουρουγουανός προπονητής ότι δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και καταγράφει την όποια πραγματικότητα. Ωστόσο, πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει ή δεν έχουμε ακούσει προπονητές να περιγράφουν κάτι… άλλο από αυτό που έχει γίνει σε έναν αγώνα;

Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στο θέμα αυτού του σημειώματος. Που, δεν είναι άλλο από την βελτίωση της ομάδας του από παιχνίδι σε παιχνίδι, σε ό,τι έχει να κάνει με το δημιουργικό κομμάτι.

Μια εικόνα η οποία, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, προφανώς και απέχει από το επίπεδο που θέλει ο Αλόνσο -και πρέπει- να έχουν οι «πράσινοι». Συνιστά, όμως, σε κάθε περίπτωση ένα βήμα μπροστά…



Στο Ολυμπιακό στάδιο παρουσιάστηκε ένας πιο «ορθολογικός» Παναθηναϊκός, μια ομάδα που έβγαλε συνεργασίες στην επίθεση. Προσπάθησε και έπαιξε, σε αρκετές περιπτώσεις, κάθετο ποδόσφαιρο, έχοντας μάλιστα απέναντι του έναν αντίπαλο συγκεντρωμένο στο μισό γήπεδο, μετά το ημίωρο.

Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, είδαμε την ανάπτυξη του «τριφυλλιού» να γίνεται με την μπάλα στο έδαφος, να περνάει από τον άξονα και τα πόδια των παικτών. Και όχι να γίνεται με βαθιές μπαλιές, όπως σε άλλες περιπτώσεις, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Με αποτέλεσμα να επιβραβευτεί για αυτό, έστω και στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα φτάνοντας σε μια, απόλυτα απαραίτητη αλλά και σημαντική, πέραν των τριών και βαθμών σε επίπεδο ψυχολογίας ενόψει των ντέρμπι που έπονται, νίκη με πολλαπλά οφέλη και πρωταγωνιστές.

Ο λόγος που συνέβη αυτό, αποκαλύφθηκε επίσης από τον 49χρονο τεχνικό, στις δηλώσεις του. Δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δούλεψε, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι, πλήρης!

Με τον Αλόνσο και τους συνεργάτες του να δουλεύουν στην προετοιμασία ενός ματς πρωταθλήματος, έχοντας στη διάθεσή τους πέντε «γεμάτες» ημέρες και πλήρες ρόστερ, τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν στο χορτάρι.

Τα έκαναν όλα καλά χθες οι Κυπελλούχοι Ελλάδας; Προφανώς και όχι. Μετά το βήμα μπροστά σε επίπεδο επίθεσης, έμειναν… στάσιμοι σε ό,τι έχει να κάνει με το ανασταλτικό κομμάτι και ειδικά στις αμυντικές μεταβάσεις τους.


Σε μια ακόμα περίπτωση με «μικρότερο» αντίπαλο, άφησαν πάρα πολλούς χώρους κενούς, είχαν συνολικά κακή αμυντική συμπεριφορά και, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, κινδύνευσαν να δεχτούν κι άλλα γκολ.

Προφανώς, με μια ακόμα «ιδανική» εβδομάδα να ακολουθεί στο Κορωπί, θα δουλευτεί και αυτή η αδυναμία. Χρίζει, πάντως, ιδιαίτερης ανάλυσης, αφού ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που απαρτίζουν την 11άδα, η προβληματική διαχείριση παραμένει… εκεί, πλην Ευρώπης ή ΠΑΟΚ.



Σε επίπεδο προσώπων, τώρα, αναμφίβολα τα φώτα πέφτουν πάνω στον Φίλιπ Τζούριτσιτς! Παρότι ο χρόνος συμμετοχής του Σέρβου άσου έχει μειωθεί φέτος, εκείνος μοιάζει αποφασισμένος να αποδείξει σε όλους ότι αξίζει να ξεκινάει στο βασικό σχήμα.

Πέτυχε δύο θαυμάσια τέρματα -όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν, άλλωστε- ερχόμενος από τον πάγκο, έδωσε τη λύση και μάλιστα στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο και επανάφερε την ομάδα του στις νίκες, φωνάζοντας… παρών!

Αρκεί μόνο να δει κανείς ότι ο Τζούριτσιτς είχε πέρυσι τρία γκολ στην Stoiximan Super League και τέσσερα συνολικά μετά από 33 εμφανίσεις. Ενώ φέτος καταγράφει ακριβώς ίδιους αριθμούς μετά από… 10 συμμετοχές.

Από… κοντά και ο Αζεντίν Ουναΐ, που έδειξε στο ντεμπούτο του ως βασικός ότι είναι ένας παίκτης που έλειπε από τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, καθώς την ανέβασε επίπεδο, συνεισφέροντας και στα δύο κομμάτια του γηπέδου.

Με την ταχύτητά του σε πόδια και… σκέψη, τις ποιοτικές του μεταβιβάσεις και τα πατήματα στην περιοχή του Πανσερραϊκού, συν κάποιες καλές εκτελέσεις, ο Μαροκινός χαφ επιβεβαίωσε πως όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητος!

Κλείνοντας, να εκφράσουμε κι εμείς την απορία μας για την από κάθε άποψη ακατανόητη απόφαση των Ευαγγέλου – Ζαμπάλα να ακυρώσουν το πέναλτι του Γκουγκεσασβίλι πάνω στον Βαγιαννίδη. Πραγματικά, όμως…



Μια ματιά στον ΚΑΠ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν προκύπτει από πουθενά, σε επίπεδο κανονισμών όχι… ελληνικής ερμηνείας, αυτό το περίφημο «βρήκε πρώτα την μπάλα» που είθισται να ευδοκιμεί στα μέρη μας!

Περιμένοντας, λοιπόν, με… αγωνία την τοποθέτηση του Στεφάν Λανουά επί του θέματος, απλά να σημειώσουμε ότι φτάσαμε μια ανάσα από την αλλοίωση αποτελέσματος, που συντελούνταν ούτως ή άλλως μέχρι το 81’.

Και όλα αυτά, μετά από το λάθος του διαιτητή Σιδηρόπουλου στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Asteras Aktor, το αντικανονικό γκολ των φιλοξενούμενων και το τελικό 0-1.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x